Hoe ziet een stamboom eruit?

Stamboomonderzoek is een verzamelnaam voor verschillende vormen van onderzoek. De vorm van het onderzoek bepaalt op welke manier dit onderzoek gedaan wordt en hoe de stamboom eruit ziet.

Kwartierstaat
Bij het maken van een kwartierstaat worden de gegevens van alle voorouders verzameld van één persoon. Hierbij worden alle ouderparen vernoemd, broers en zusters dus niet. Elke generatie verder terug verdubbelt het aantal voorouders (‘kwartieren’). Een kwartierstaat geeft de beste weergave van de afkomst. Dit overzicht gaat vanuit het heden terug naar het verleden.

Stamreeks
Wanneer men wil achterhalen wat de herkomst en de betekenis van de familienaam is, dan wordt er in rechte mannelijke lijn terug in de tijd gewerkt. Terug naar de voorvader die als eerste de familienaam is gaan gebruiken. De oudst bekende voorouder in rechte mannelijke lijn is dan de stamvader.

Van deze reeks bestaat ook een vrouwelijke variant, waarbij de vrouwelijke lijn gevolgd wordt. Dit heet de matrilineaire reeks.

Genealogie
Wanneer de onderzoeker interesse heeft in de mannelijke lijn van de stamvader en zijn echtgenotes, dan heet dit een genealogie. Hierbij begint men met het gezin van de stamvader. Gegevens van zowel de zoons als de dochters worden verzameld, maar het onderzoek wordt uitsluitend voortgezet met de zoons. Dit is een overzicht van alle ouders, grootouders en overgrootouders van de vaders kant. Dit overzicht gaat van het verleden naar het heden.

Parenteel
Een parenteel is het model van genealogie, maar dan wordt ook de vrouwelijke lijn uitgewerkt. Dit is de stamboom van alle afstammelingen. Degenen die de naam in kwestie niet dragen, maar wel familie zijn, worden ook vernoemd. Dit overzicht gaat vanuit het verleden naar het heden.Familiewapen - wat is het?

De oorsprong van het familiewapen ligt in de middeleeuwen, bij de wapenuitrusting van de edelman. Om tijdens een veldtocht of toernooi herkend te word… Meer →


Hoe ziet een stamboom eruit?

Stamboomonderzoek is een verzamelnaam voor verschillende vormen van onderzoek. De vorm van het onderzoek bepaalt op welke manier dit onderzoek gedaan … Meer →


Heb ik een familiewapen?

"Heb ik een familiewapen?" Deze vraag komt vroeg of laat vrijwel altijd naar boven bij stamboomonderzoek.… Meer →