Familiewapen onderdelen

Een familiewapen kan bestaan uit alleen een schild, maar vaak worden er rondom het schild nog zaken toegevoegd. Deze worden heraldiŽn genoemd. In de heraldiek bestaat de regel dat een wapen er natuurlijk uit moet zien. De grootte van de onderdelen moet op elkaar afgestemd worden.

De volgende onderdelen kunnen worden gevonden op een wapenschild (van boven naar beneden):
- Helmteken
Dit is een object die in grote lijnen overeenkomt met het schild en op de helm staat.

- Rangkroon
De rangkroon verschilt per rang in de samenleving. De kleur van de hoed en het aantal kwasten kan bijvoorbeeld per rang binnen de kerk al erg verschillen.

- Wrong
De wrong wordt bovenop de helm geplaatst. De kleur moet hetzelfde zijn als die van de dekkleden.

- Dekkleden
Dekkleden waren in de riddertijd kleedjes achter de helm ter bescherming tegen de zon. In een wapen hangen deze in flarden naar beneden. Dit wordt zo afgebeeld, omdat de dekkleden tijdens het toernooi snel aan flarden werden gescheurd.

- Helm
De helm rust op het schild. Een helm op het wapenschild is geen privilege van de adel. Iedereen die een wapen voert, mag een helm op zijn wapen afbeelden.

- Wapenschild
Dit belangrijkste gedeelte van de afbeelding is altijd centraal geplaatst. De kleuren worden meestal in vlakken aangebracht en zijn in overeenkomst met de rest van het wapen.

- Schildhouder
Een schild moet worden gedragen door een schildhouder. De ontwerper kan zelf kiezen of dit (fabel)dieren of menselijke figuren zijn. Deze figuren staan aan beide kanten van het schild.

- Ordeteken
Onder het schild kunnen de ridderorden van de bezitter worden aangebracht. Dit zijn Koninklijke of keizerlijke onderscheidingen.

- Motto
Een motto is een spreuk die onder het wapen kan worden aangebracht.Stamboom uitzoeken

Wat betekent mijn familienaam? Waar komen mijn voorouders vandaan? Wat deden zij om hun brood te verdienen? Heeft mijn familie een familiewapen? Deze … Meer →


Heb ik een familiewapen?

"Heb ik een familiewapen?" Deze vraag komt vroeg of laat vrijwel altijd naar boven bij stamboomonderzoek.… Meer →


Schrijfwijzen en valkuilen

Stamboomonderzoek kent enige valkuilen waar men beducht op moet zijn. De valkuilen betreffende achternamen die het meest voorkomen bij het doen van ee… Meer →