Familiewapen maken

Iedereen mag een eigen familiewapen voeren. Dit kan het familiewapen van vele generaties terug zijn, maar het kan ook een nieuw familiewapen zijn. Wanneer er geen familiewapen gevonden is, dan kan deze door de onderzoeker zelf ontworpen worden. Het is wel verstandig om dit in overleg met een heraldisch tekenaar te doen. Deze kent namelijk de regels waar het familiewapen aan moet voldoen.

Een eenmaal ontworpen wapen kan vastgelegd worden, wanneer u uw genealogie publiceert. Het wapen kan ook vastgelegd worden in het wapenregister van het CBG. Ook bestaat de mogelijkheid om het te laten registreren bij de Nederlandse Genealogische Vereniging of regionale instanties.

Heraldiek
De belangrijkste regel in de heraldiek is dat er niet gepronkt mag worden met andermans veren. Kort gezegd: neem geen wapen aan, voordat u zeker weet dat deze tot uw familie behoort. Wilt u een wapen ontwerpen of een bestaand wapen verbeteren, dan dienen ook de volgende regels in acht te worden genomen:

1. Gebruik bij voorkeur geen kleur op kleur en beslist geen metaal op metaal. Neem dus geen zilveren ster op een gouden veld. Een schitterend metaal geeft een goed contrast op donkere kleuren.
2. Gebruik geen perspectief in de wapenafbeeldingen, eenvoud is de regel. De stukken die in het wapen worden gebruikt, worden gestileerd afgebeeld. Bekijk de vormen eens in een handboek over heraldiek voordat deze worden getekend.
3. Gebruik het gehele veld en verdeel de afbeeldingen geometrisch. Bedenk hierbij: overdaad schaadt! Het geheel moet niet druk en onoverzichtelijk worden.Uw eigen stamboom maken

Het begin van een stamboom maken begint met het schetsen / opschrijven van de thuissituatie. U begint dan onderaan de boom met (als u die heeft natuu… Meer →


Stamboomonderzoek

Iemand die zijn stamboom aan het uitzoeken is maakt als het ware een reis door de tijd op zoek naar informatie over personen die aan elkaar verwant zi… Meer →


Stamboom publiceren

Wat komt er kijken bij het publiceren van een stamboom?… Meer →